Psikolog ve Pedagog Farkları

pedagog ve psikolok farkları

Günümüzde birçok anne ve baba, gerek kendileri için gerekse çocuğu için sağlıklı bir ruhsal gelişim süreci ister. Yaşanan herhangi bir sorunda da profesyonel bir yardım almak isteyen pek çok birey, psikolog ile pedagoga başvurur. İşte bu noktada nereye başvuracaklarına dair bir kararsızlık yaşayabilirler. İki meslek grubunun da öncelikle meslek tanımlarından ve eğitim geçmişlerinden bahsedelim.Psikolog ve Pedagog kavramlarını bu yazımızda ayrınıtlı biçimde düzenleyecez.

Psikolog kelimesinin anlamı ‘ruh bilimci’ olarak bilinmektedir. Psikologlar, bir grubun ya da bireyin davranışlarını, hareket etme biçimlerini ya da zihinsel süreçlerini inceleyen kişilerdir. Öğrendiği bilgi ve beceriler ile danışanların yaşadığı güçlüklerin üstesinden gelmede ve bu yaşanılan güçlüklerin nedenlerini açıklayıp çözüm üretme üzerine çalışırlar.

Psikologlar Hangi Görevleri Yapar ?

Psikologlar, ülkemizde fen-edebiyat ya da sosyal bilimler fakültelerinde bulunan psikoloji bölümünü tamamlayan kişilerdir. 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında psikolog unvanını alırlar. Tercihen yüksek lisans ya da doktora yaparak psikolojinin alt alanlarında uzmanlaşabilirler. Yapmış oldukları iş ise insan davranışlarını ve psikolojisini araştırıp gözlemlemek ve nedenlerini ortaya koymak; bir bireyde anormal olduğu tespit edilen davranışları düzeltmek üzere terapiler gerçekleştirmektir.

Psikologlar, psikolojinin hemen hemen her alanıyla ilgili bilgi sahip olurlar fakat her konuda uzman değillerdir. Uzmanlık edindikleri alanlarda ise uzman psikolog unvanıyla faaliyet gösterebilmektedirler. Örneğin; çift danışmanı olarak bilinen bir psikolog, aslında ikili ilişkilerde uzmanlık ve tecrübe edinen bir psikologdur. Ayrıca hangi hastalığın, hangi yöntemleri kullanılacağına da o konu üzerinde uzmanlık yapmış psikolog ve danışan birlikte karar verir.

Pedagoglar Hangi Görevi Yapar ?

Pedagog, kelime anlamı bakımından ‘eğitim bilimci’ veya ‘eğitimci’ olarak adlandırılır. 0-12 yaş çocukların öncelikle psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişiminin takibini ve gözlemini yapar. Çocukların doğru ve sağlıklı yetiştirilmesi konusunda ebeveynlere fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan danışmanlık ve rehberlik yapan kişilerdir.

Pedagoglar, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü tamamlayan kişilerdir. Eskiden ülkemizde pedagoji bölümü olup, o bölümden mezun olan öğrenciler bu işle uğraşırken 1982’de pedagoji bölümü kapatılmıştır. Eğer 4 senelik lisans eğitimi kapsamı içerisinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olunmadıysa asla pedagog olunamaz. Ayrıca yine bu kişilerin psikoloji alanında yüksek lisans ya da kendilerini bu alanda geliştirmek için çocuk psikolojisi eğitimlerini almalıdırlar. 

 

·        Psikolog ve Pedagog Arasındaki Farklar

Psikolog ve Pedagog kavramları çok karıştırılan 2 kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle, pedagoglar çocuklara rehberlik etmek ve eğitmek için görevli çocuk eğitimcileridir. Psikologlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan kişilerdir. Pedagoglar, psikolojik rehberlik ve danışmanlık bölümü mezunu olup, çocuk psikoloğu veya çocuk psikiyatri eğitimlerini alamadıklarından dolayı çocuk psikolojisi uzmanı değildirler ve çocuk psikoloğunun yerini tutamamaktadırlar.

Pedagog, çocuk eğitimi ve gelişimi alanında danışmandır, bu yüzden de çocukların psikolojik sorunlarını tedavi etmek için eğitimlerini tamamlayan psikologlar değillerdir. Bunun için yüksek lisans, doktora gibi eğitimlerle devam edilmesi veya belli başlı eğitimlerin alınması gerekmektedir. Çocuk psikologları veya çocuk psikiyatristleri, çocukların psikolojik sorunlarının çözülmesinde uzman kişilerdir. Ayrıca uzman psikolog unvanıyla görev yapan kişiler, danışanlarına psikolojik problemlerini ortadan kaldırmak üzere terapi uygulayabilirken, hastalarına yalnızca konuşma terapisi yapabilmektedirler. Psikologların ise ilaç yazma gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.

·        Psikoloğa Hangi Durumlarda Gidilir?

 

Bir kişi, çeşitli psikolojik rahatsızlık veya davranışlar ile karşı karşıya kaldığında psikoloğa giderek probleminin giderilmesi konusunda yardım alabilir.

Kişinin uykuya dalma ya da uykudan uyanmada güçlük çekmesi, kendini oldukça yalnız ve mutsuz hissetmesi, değersiz olduğunu düşünmesi, panik atak gibi rahatsızlıklar geçirmesi, depresyona girmesi, anksiyete bozukluğu, dikkat eksikliği gibi durumlarda psikoloğa gidilmesi gerekmektedir.

    Pedagoga Hangi Durumlarda Gidilir?

Aileler, çocuğunda görmüş olduğu ve çocuğunu olumsuz yönde etkileyen sorunlarda ya da güçlük çektiği bir problemde bir uzmana danışabilmek ve ilgili konuda ne yapması gerektiğini öğrenebilmek için pedagoga giderek yardım alabilmektedir.

Çocuğun sosyal uyum ve beceri alanında bir sorunu varsa, beslenme alışkanlıklarında azalma veya çoğalma varsa, aşırılığa kaçacak kadar bir inatçılığı varsa ya da oyun ve teknoloji bağımlılığı gibi durumlarda pedagoga gidilmesi gerekmektedir.

 

 

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!