Panik Atak Nedir?
Tehlike karşısında beynimiz bize savaş veya kaç mesajı verir ve fiziksel olarak savaşmaya veya kaçmaya hazırlanırız. Fakat bazen gerçekte bir tehlike olmamasına rağmen fiziksel olarak bu tepkileri verir, daha sonra bu tepkilerin yarattığı kaygıyı-korkuyu hissederiz. Panik Atak dediğimizde genelde aniden başlayan ve hızlıca zirveye doğru yükselen, nefes alma güçlüklerinin ve kalp çarpıntısı gibi belirtilerin gözlendiği felaket hissi olarak tanımlayabiliriz.
Panik Atak Görülme Sıklığı
Yapılan araştırmalara göre panik atak kadınlarda erkeklerden daha sıklıkla görülmektedir. İnsanların %30’u hayatlarında en az bir kez yaşamıştır. Fakat bu yaygınlık oranlar her zaman gerçeği yansıtmamaktadır bunun sebebi ise panik atağın çoğu zaman yetişkinlerde paylaşılmayan veya herhangi bir kliniğe başvurulmayan gizil sorunlar olarak kalmasıdır. Dolayısıyla bireyler kliniklere gitmediği için tanı alan gruba dahil edilmezler.
Panik atak belirtilerinin yaşanma sıklığı ise; bazı kişilerde hayatları boyunca yaşadıkları birkaç deneyimden veya bir haftada bir kaç defa yaşamaları şeklinde olabilir. Hatta bazı bireylerde gece uykudan uyandıran ataklar görülebilir.
Panik Atağı Beklemek
Panik atak tedavi edilmediğinde ciddi düzeyde yaşam kalitesini bozabilir. Kişiler panik atağın getirdiği felaket hissine karşı bir beklenti anksiyetesi geliştirebilirler. Örneğin, kapalı bir ortamda panik atak yaşayan bir birey kapalı alanlardan sürekli olarak kaçınma davranışı gösterebilir. Panik atakta beklenti anksiyetesi, ortada tehdit edici bir durum yokken bile felaket hissinin yerleşmesinden ve ilk atağın anını hatırlatan ortamlardan veya durumlardan kaçınma davranışının görülmesi olarak tanımlanabilir.