Boşanma sürecine gelmiş çiftlerin yapması gerekenler nelerdir? Boşanma sürecinin sağlıklı yürütülmesi mümkün müdür? Problemsiz bir boşanma süreci mümkün müdür? Boşanma öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler Nelerdir?
Evlilikte hiç sorun yaşamamak ve sürekli mutlu olabilmek mümkün müdür? Cevabı uzatmadan vereyim: Değildir. Niçin mümkün değildir? Çünkü, evlilikte sorunsuz bir yaşam ve sürekli mutlu olmak; hayatın olağan akışı içinde mümkün değildir. Bu yüzden insanlar hayatlarını inişli çıkışlı olarak yaşarlar.
İnsan, sosyal bir varlıktır. Çevresiyle sürekli etkileşim halindedir. Etkileşimi; kişinin duygu, düşüncesi, kişiliği, geçmişi, bilinçaltı ve çevre etkiler ve bu etkileşimden dolayı özellikle insanların duyguları sürekli değişiklik gösterir. Bu değişim, başta kişinin ailesi olmak üzere çevresindeki kişiler ile iletişimi de etkiler. Bundan dolayı iletişim bazen iyi bazen de kötü olabilir. Önemli olan, kişilerin çevreyle olan iletişimin kötü olduğu zamanları kısa sürede atlatmaktır. Bu durum özellikle uzun süren ilişkilerde önem kazanmaktadır. Bir ömür boyu sürmesi niyetiyle yapılan evlilikte eşler arasında sorunların çözülmesi uzun sürüyorsa ve çözülemiyorsa profesyonel destek almak gerekir. Profesyonel destek almak niçin önemlidir? İnsanlar bazen sorunların içinde iken duygusal davrandıklarından ve kendi aleyhlerine olan yönleri görmekte zorlandıklarından çözümü gör(e)meyebilirler. Bazı durumlarda da aile içindeki sorunlara başta akrabalar olmak üzere 3. kişilerin müdahil olması da sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Bütün bu durumlarda dışardan, tarafsız ve daha önce bu konuda yaşanan sorunların çözümünde eğitim almış birinden destek almak önem kazanır. Aile danışmanları, sorun yaşayan evli çiftlerle bir bağı olmadığından tarafsız olacak ve olaylara duygusal değil mantıklı olarak yaklaşabilecektir.
Evliliğinde sorun yaşayan çiftler sorunlar büyümeden ve çözülemez bir hal almadan profesyonel destek almalıdırlar. Destek almada ne kadar geç kalınırsa sorunların çözülmesi de o denli zor olmaktadır. Eğer sorunlar gerçekten çözülemez bir hal almışsa ve evlilik artık eşler açısından çekilmez bir duruma gelmişse çocuklar ve eşler açısından evliliğin sonlandırılması daha iyi olacaktır. Ancak bazı evli çiftler, boşanmanın getirdiği bilinmeyen ve Türk toplumu tarafından hoş karşılanmayan bir hayatı yaşamaktansa mutsuz da olsa evliliği devam ettirmeyi tercih ederler.
Eşler istekli ve sorunlarını çözme konusunda çaba göstermeye kararlı iseler evliliği devam ettirmek mümkün olacaktır. Sorunların çözümü için tarafların gayret göstermeden hemen boşanmaya çalışmak, doğru değildir. Eşler sorunlarını çözmeye çalışmadan boşanıp yeniden evlendiklerinde benzer sorunları tekrar yaşamaktadırlar. Nedeni ise, önceki evliliklerinde yaşadıkları sorunları çözmeyip görmezden gelmişlerdir ki bu durum sorunların çözüldüğü anlamına gelmez. Bu yüzden sorun yaşayan çiftlerin öncelikle sorunlarını çözmeyi denemesi eğer gerçekten çözemiyorlarsa sağlıklı bir ayrılmayı / boşanmayı yapmaları kendileri ve çocuklar için en iyi yoldur. Bu yüzden destek alınan kişinin boşanma süreci hakkında ve boşanma sonrasında yaşanan avantaj ve dezavantajları bilen birisi olması önemlidir.
Boşanma sadece mahkemeye gidip tek duruşma sonucunda iki kişinin beraber yaşamasının sona ermesi değildir. Boşanma, çocukların kimde kalacağı (velayet), mal paylaşımı, maddi ve manevi tazminat ve nafaka gibi önemli sonuçları olan bir olaydır. Boşanma sürecini etkileyen en önemli unsur boşanmanın anlaşmalı veya anlaşmasız (çekişmeli) olup olmamasıdır. Anlaşmasız (çekişmeli) bir boşanma süreci çok uzun yıllar sürdüğünden eşler ve çocuklar açısından telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara neden olmaktadır ve bu dönemin ne kadar süreceğinin belirsiz olması çiftlerin hayatını ve plan yapmalarını zorlaştırmaktadır. Bu durum çiftlerin evli kaldıkları döneme göre daha mutsuz ve huzursuz bir hayatı beraberinde getirmektedir.
Boşanma süreci ve boşanma sonrası yaşanacak sıkıntılar ve bu sıkıntılar için çözümler sunabilecek hukuk mezunu bir aile danışmanı olarak amacım; öncelikle evlilik içindeki sorunların sağlıklı bir şekilde çözülerek eşlerin ve çocukların mutlu ve huzurlu bir hayat sürmesidir. Bu mümkün değilse boşanma sürecinin eşler ve çocuklar açısından en az zararla atlatılarak eşlerin ve çocukların yeni bir hayata hazırlanmasıdır.