EŞLER ARASINDA İLETİŞİM SORUNLARI NASIL AŞILIR
İnsanlık tarihi boyunca insanlar çevreleriyle en başta da diğer insanlarla etkileşim halinde olmuştur. Diğer insanlarla etkileşimin temeli de iletişimdir. Eğer çevremizdeki insanlarla doğru ve yeterli iletişimimiz yoksa ne olur? İnsan fıtratı gereği sosyal bir varlık olduğu için kendi özünü gerçekleştirememiş olur. Bu durumda olan bir bireyin de mutlu ve huzurlu olması beklenemez.
Günümüz insanları en fazla aile ve iş arkadaşları ile etkileşimde bulunur. Genelde aile ile etkileşim bireyleri çok etkilemektedir. Bu yüzden aile içinde iletişimin doğru bir şekilde kurulması önemlidir.
Eşler birbirleri ile doğru bir iletişim kurup kurmadıklarını nasıl anlarlar? Evlilikte çiftler (evliliğin ilk bir yıllık dönemi hariç olmak üzere ki bu dönemde çiftler, eşler birbirlerini tanımaya çalışıyorlardır. Aile içi dengeler henüz kurulmamıştır. ) birbirlerinin yanında kendilerini iyi hissediyorlarsa ve bu durum uzun zamandır bu şekilde devam ediyorsa genel olarak sorun olmadığı söylenebilir. Ama eşler, çiftler birbirlerinin yanında kendilerini iyi hissetmiyorlarsa, birbirleri ile konuşmakta zorluk yaşıyorlarsa, sık sık birbirlerine birşeyler açıklamak zorunda kalıyorlarsa, birbirleri ile iletişimi başta çocuklar ve arkadaşlar olmak üzere başkaları üzerinden kuruyorlarsa, direk konuşmak yerine başka şekillerde (sosyal medya, dolaylı ima, anlamasını bekleme…) iletişim kurmaya çalışıyorlarsa… o zaman birliktelikte, evlilikte sorun var demektir. Bu sorunlar ne kadar erken fark edilip erken müdahale edilirse o kadar kısa sürede, kolay bir şekilde ve olumsuz derin izler bırakmadan ortadan kaldırılabilir. Sağlıklı birr iletişim için dikkat edilmesi gereken bir kaç hususa değinmekte fayda var.
- Saygı duymak: karşınızdaki kişinin sizden ayrı bir birey olduğunu, sizden farklı fikir, duygu ve düşünceleri olabileceğini kabul etmek önemlidir. Hayatınızı paylaştığınız eşinize saygı duyduğunuz sürece saygı görürsünüz.
- Empati yapmak: Empati; kendi duygu, düşünce ve değer yargılarından sıyrılarak karşı tarafın duygu, düşünce ve değer yargılarını anlayabilmesidir ve anladığını karşı tarafa hissettirmesidir. Ancak günümüzde sempati (bir başkasının yaşadığı veya içinde bulunduğu bir durum, olay üzülme…) ile karıştırılmaktadır. Empati yapabildiğiniz ölçüde eşinizi, partnerinizi daha iyi anlarsınız.
- Etkin dinlemek: günümüzde çiftler birbirlerini doğru bir şekilde dinlemiyorlar. Günlük yaşamlarında eşler, çiftler karşı tarafa cevap verebilmek için dinliyorlar. Bu şekilde dinlemek tartışmaların önünü açıyor, tartışmaları kavgaya, kavgaları ayrılığa götürüyor. Etkin dinlemek, karşı tarafı önyargısız, başka bir işle veya düşünce ile meşgul olmayıp fiziksel / zihinsel olarak orda olarak, yargılamadan, kınamadan, sözünü kesmeden, onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışarak yapılan bir dinlemedir.
- Kendini ifade etmek: eşlerin, çiftlerin kendilerini ifade etmeleri çok önemlidir. Ne hissettiklerini ve ne düşündüklerini eşiyle, partneriyle paylaştığı ölçüde eşiniz, partneriniz sizi anlayabilir, tanıyabilir. Aksi takdirde aynı ortamda yabancı iki kişi olursunuz. Bu paylaşım, karşı tarafın ailesi, eşin beğenilmeyen özellikleri, cinsellik gibi konuşulması zor olan konular da dahil olmak üzere her konuda olmalıdır. Ancak burada önemli olan kendinizi ifade ederken eşinizi, partnerinizi mümkün olduğunca kırmayacak bir üslupla olmalıdır.
- Her insanın bir kişiliği vardır. Eşinizin kişiliğini dikkate alarak davranmanız doğru bir iletişim için oldukça önemlidir. Örneğin size hediye verilmesinden çok mutlu olabilirsiniz. Ancak eşiniz güzel söz söylenmesinden hoşlanıyorsa ona hediye almak yerine güzel bir şeyler söylemeniz daha etkili olacaktır. Bu konuda Gary chapman’ın 5 sevgi dili kitabını okuyabilirsiniz.
Bu konularda daha hassas olursanız, birlikteliğiniz daha iyiye gidecektir. Bu da sizin mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.
Evliliğinizde, iletişim sorunları başladıysa, kendinizi yeterince ifade edemediğinizi ve karşı tarafın sizi anlamadığını düşünüyorsanız profesyonel destek alma zamanı gelmiştir.
Aile Danışmanı – Psikolog Ömer ŞENGÜL
İyi bir danışmandan psikolojik – aile- evlilik konularında randevu almak çin lütfen arayınız.
0322 402 09 09 ve 0530 832 14 81