ERGENLİKTE KİMLİK KRİZLERİ

Ergenlik dönemi kişinin sahip olduğu ve ileride sahip olmayı istediği bütün güçlü ve zayıf yanları değerlendirme evresidir. Ergenlik döneminde gerçekleşen bilişsel gelişmeler, ergenlerin çok büyük bir bölümünün kendisini değerlendirebilmesine olanak sağlayabilecek düzeydedir. Bu sebeple psikolojide kimlik ve kendini analiz etme sorunları ilk olarak ergenlik döneminde gözlenmeye başlanır.

Bazen ergenler bu kimlik arayışının belirsizliği ile mücadele etmede yetersiz hissettiklerinden bir önceki dönem olan çocukluk döneminde kalmayı daha çekici bulabilirler. Ergenin algıladığı ile gerçek kimlik arasındaki fark çok büyükse birçok farklı alanda birçok problem ortaya çıkabilir.

Ergenlik, çocukluk ile yetişkinlik arasına sıkışmış bir ara dönemdir. Kişi kendisini ne tam anlamıyla çocuk olarak ne de tam olarak yetişkin olarak göremez.

Anne-babalar ergen çocuklarının bazen çocuk gibi davranabildiğini bazen ise yetişkin gibi davranabildiğini ifade eder ve bu duruma şaşırırlar. Ergenlerin böyle davranmasındaki temel neden, iki dönem arasındaki sıkışma durumudur.

Anne-babalar ergen çocuklarının gelişimlerini ne onların rahatsız olacağı kadar yakından ne de gelişimi kaçıracak kadar uzaktan takip etmemelidirler. Ergenlik bir diğer deyişle ikinci bir doğum sürecidir ve illaki bu doğumun bazı temel sancıları olacaktır. Dereboy (1993)’e göre kimlik duygusu, bireyin kendini birey olarak benzersiz ve kendine özgü bir tarz içinde var olduğunu ve bu tarzın süreklilik gösterdiğini duyumsayışıdır.

Kimlik oluşturma hemen başarılı ve kalıcı bağlantılar kurularak yapılabilir veya araştırma yapılıp bağlantı kurma durumu ertelenebilir. Bazı durumlarda ipotekli kimlik dediğimiz kimlik bağlantısı kurulur. Hiçbir araştırma yapılmadan direkt olarak çevredeki otoritelerin (anne, baba, veya dışarıdan müdahalesi olan başka bir yetişkin) istediği bağlantılar kurulur. Dağınık kimlikte ise kişi bağlantı kurabilmek için hiçbir araştırmada bulunmamıştır.

Ergenler normal şartlar altında ergenlik döneminin sonunda belirli bir kimlik statüsüne erişirler. Kimlik statülerinden dağınık kimlik statüsü ergenin yetişkinlik döneminde bazı patolojik sorunların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu sebeple ergenlik dönemindeki kimlik karmaşasının ebeveynler tarafından fark edilmesi ve bu konuda bir uzmana başvurması çok önemlidir.

 

Psikolog Nazlıcan Toklu

Çocuk Ergen Terapisti/Aile Danışmanı

Randevu İçin: 0322 402 09 09

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!