ERGENLİKTE İNTİHAR VE KENDİNE ZARAR VERME

İNTİHAR YAYGINLIĞI

İntihar ergenlerde diğer ölüm nedenleri ile karşılaştırıldığında ilk sıralarda yer almaktadır. TÜİK 2019 verilerine göre ölümle sonuçlanan bütün intihar vakaları arasında 15 yaş altı %1,8, 15-19 yaş aralığında %9,3, 20-24 yaş aralığında %12,2’sini kapsamaktadır. Bu veriler göstermektedir ki ülkemizde ergenlik dönemi intiharları üzerinde konuşulması, düşünülmesi ve erken müdahale gerektiren üzücü bir durumdur.

ERGENLER NEDEN İNTİHARA BAŞVURUR?

Bazı ergenler, intiharı anne-babaları ve romantik ilişki yaşadıkları insanlar için bir tür tehdit ya da cezalandırma biçimi olarak kullanmaktadırlar. Ergenlerden bazıları, intihar ederek ölmeyi içinde bulundukları katlanılmaz acı ve anlaşılamamalarına bir çözüm olarak görürler.

İntihar girişimleri arttıkça sonucun ölümle neticelenmesi olasılığı da artmaktadır.

İNTİHARIN SEBEPLERİ NELERDİR?

İntihara götüren psikolojik temellerin ruh sağlığı uzmanları tarafından incelenmesi zorunludur. Girişimlerin risk faktörleri arasında, depresyon, beden algısında bozulmalar, çeşitli psikopatolojik rahatsızlıklar, akran zorbalıkları, anne veya babanın ergenin içinde bulunduğu durumu daha da zorlaştırması gibi faktörler bulunmaktadır.

İNTİHAR ÖNCEDEN ANLAŞILABİLİR Mİ?

İntihar girişimi öncesi intihar edileceğine dair doğrudan veya dolaylı olarak bir çok sinyal genellikle vardır. Bu sinyaller arasında en belirgin olanı sosyal izolasyondur. Bunun dışında, davranım bozuklukları, madde kullanımı, öğrenme güçlüğü ve çevrede yaşa uygun desteğin bulunmaması gibi etkenlerin birkaçının bir araya gelmesiyle de anlaşılabilecek bir süreçtir.

Verilen sinyallere karşılık insanlardan herhangi bir tepki alamama intihar girişimi kararını daha da güçlendirir. Kimi zaman süreç herhangi bir sinyal olmadan gerçekleşebilir. Ergen bir olayın ya da durumun derin suçluluğu ve anne-baba ilişkilerinin zorluğuyla baş edemediği zaman intiharı bir çözüm ve kurtuluş olarak görebilir. Çoğu zaman çevredeki insanların mükemmeliyetçi yapıda olması ergenin kendini eksik ve suçlu hissetmesine sebep olabilir.

KENDİNE ZARAR VERME DAVRANIŞI

Kendine zarar verme ise ergenler arasında yaygın olan bir sorundur. Çoğunlukla, kendini kesme, bıçaklama, yakma, kollarda ve bacaklarda kesici alet yaralamaları şeklinde görülür. Bazen yaralama şeklinde değil, kendini hasta edecek ilaçlar alma ile de gerçekleşebilir. Bu davranışlar intihar ile ilişkili olup bir uzman tarafından ele alınmalıdır. Yapılan araştırmalara göre bu davranışların en azından yakın gelecekte ölüm amaçlı olmadığını göstermektedir. Çoğunlukla ergenin, kızgın, kırgın veya ayrılıkla ilgili endişeli olduğu anlarla ilişkilidir. Kendine zarar verme davranışı ergenin bazı isteklerini yerine getirilmesini sağlama, akran ve arkadaş grubundan etkilenme gibi faktörlerle de ilişkili olabilir.

Bu durumlarda anne-babaların yapabileceği en iyi çözüm ertelemeden psikolojik yardım arayışına girmektir.

 

Psikolog Nazlıcan Toklu

Çocuk Ergen Terapisti/Aile Danışmanı

Randevu İçin: 0322 402 09 09

Leave a comment

× Bizimle İletişime Geçin!