Deprem Ve Afet Sonrası Psikolojik Terapi
Deprem ve afet sonrası maddi yardım kadar psikolog yardımı da önem taşır. Psikolog, pedagog, aile danışmanı toplumun ayağa kalkmasında büyük bir misyon üstlenir. Binalar her ne kadar yeniden inşa edilse de insan psikolojisini inşa etmek zaman alır. İnsan psikolojisinin ufak bir olayla bile kolayca dağılması mümkünken toparlanması yılları bulabilir. Deprem ve afet sonrası psikolojik terapi almak herkes için zorunlu olmalıdır. Depremi bizzat yaşamayanlar bile gördükleri ve izledikleri karşısında psikolojik olarak büyük ölçüde etkilenmiştir.
Deprem ve afet sonrası psikolojik terapi desteği ilgili yerlerde büyük kayıplar yaşayanlara öncelikli verilmek zorundadır. 5 aşamalı yas süreci ne kadar doğru yaşanırsa kabullenme de o kadar kolaylaşır. İnsanın bedensel bütünlüğü kadar zihinsel ve ruhsal bütünlüğünü de korumak için deprem ve afet sonrası psikolojik terapi uygulanmalıdır.
Hayatı sorgulamaya başlayanlar, yakınlarını kaybetmenin acısı ile ölmek isteyenlerin görülmesi mümkündür. Kayıp psikolojisi ve yas süreci her yaştan ve düşünceden kişide farklı gelişir. Kişinin etkilenmemiş gibi görünmesi savunma mekanizmasına işaret olabilir. Psikolog süreci profesyonel şekilde yürüteceğinden destek alınması çok önemlidir. Deprem ve afet sonrası psikolojik terapi alınmadığı sürece kişinin tekrardan yaşama tutunması mümkün değildir. İçindeki boşluk ve acıyı anlatıp rahatlaması, psikoterapi yöntemlerinin seanslarda kullanılması önemlidir. Çukurova Aile Danışma Merkezi deprem ve afet sonrası psikolojik terapi alabileceğiniz yerler arasındadır.
Deprem Psikososyal Destek
Deprem psikososyal destek açısından yardıma ihtiyacı olan çok sayıda insan ortaya çıktığından süreç doğru yönetilmelidir. Psikososyal destek; kişiyi sosyal, kültürel, biyolojik, bilişsel olarak desteklemek için kullanılan yöntemdir. Deprem sonrası psikososyal desteğe ihtiyaç duyanlara acil olarak psikolojik yardım yapılması sorunun katlanarak artmasını engeller. Olumsuz psikolojik etkileri en aza indirmek bile bu süreçte büyük başarı olarak görülür.
Psikososyal destek programları her kişi için farklı şekilde hazırlanır. Deprem sonrasında kişilerin yaşadığı kayıplar maddi ve manevi yığına dönüşebilir. Kişinin bu enkazın da altından kalkabilmesi açısından Çukurova Aile Danışma Merkezi ile görüşün. Deprem sadece çocukları etkilemez. Her yaştan kişi üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi vardır. Her ne kadar yaşlı kimseler ölüme yakın olduğunu düşünse de deprem gerçeği ile yüz yüze kalmak onlar için de zordur. Deprem psikolojisinden nasıl kurtulurum sorusunun cevabını psikolog desteği alarak bulmaları gerekir.
Deprem psikososyal desteği çocuklar, ergenler açısından da büyük önem taşır. Çocuk her zaman güvenli alan ister. Evi ve okulu yıkılan çocuğun bir şeylere tutunabilmesi açısından yeni şeylerle bağ kurması ve oyundan destek alması gerekir. Yıkılanın sadece metanın olduğu ve duyguların, hayallerin yaşam varken kaybolmadığı anlatılır. Lakin bunu çocuklara özgü bir dille anlatabilmek için uzman psikolog desteği şarttır. Bu süreçte en zor olanı ise ailesinin her ferdini kaybetmiş ve tek kalmış çocuklar açısındandır. Bu çocuklarda süreç uzun ve bir o kadar zordur. Ailesinden birkaçını kaybetmiş çocuklar bu örnektekine göre şanslı olsa da her çocuğun olaylardan etkilenme eşiği aynı değildir.
Süreci sağlıklı yönetebilmek adına deprem psikososyal destek ile çocuklara yardımcı olunabilir. Çukurova Aile Danışma Merkezi, alanında uzman ve deprem psikolojisinde çalışmaları olan uzmanlar eşliğinde hizmet verir. Deprem ve afet sonrası psikolojik destek bu kişilerin yardımları ile mümkündür. Kayıpları olan veya kayıpları olmasa bile depremi yaşayan herkesin en kısa sürede deprem ve afet sonrası psikolojik terapi desteği alması şarttır. Normal hayata dönebilmek ve kötü anların izlerini silebilmek için bu gereklidir.