Adana – Pozantı Oyun Terapisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Adana - Pozantı Oyun Terapisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Adana – Pozantı Oyun Terapisi Nedir? Nasıl Yapılır? Oyun Terapisi, çocuk psikologları tarafından sıkça kullanılan bir terapi yöntemidir. Peki Adana – Pozantı’da oyun terapisini kimler uygulayabilmektedir? Adana – Pozantı’da Oyun Terapisi Nasıl Yapılır? Siz de anne – baba olarak Adana – Pozantı’da çocuğunuzu psikoloğa götürmeyi düşünüyor ve oyun terapisi ile ilgili araştırma yapıyorsanız bu yazımızı okumanızı öneririz.

Çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade etmekte yetişkinler kadar iyi değillerdir. Çoğu zaman duygu ve düşüncelerinin farkında olmayabilirler, anlamlandıramayabilirler. Bu nedenle ifade etmeleri de güçtür. Yetişkinler için konuşma ne ise, çocuklar için de oyun aynı şeydir. Oyun çocuk için, duyguları ifade etme ve keşfetme , yaşantılarını aktarma, isteklerini ifade etme ve aynı şeydir. Oyuncaklar çocukların kelimeleri, oyunu ise ne anlatmak istediğidir. Aynı zamanda çocuklar, oyun sayesinde kendileri için daha az riskli ortamlarda öğrenme olanağı bulurlar.

Adana – Pozantı Oyun terapisi, çocuklarda görülen ruhsal problemlerin, davranış sorunlarının bu alanda eğitim alan uzman kişi tarafından oyun ve oyuncaklar aracılığıyla tedavi yöntemidir.

Adana – Pozantı’da Oyun terapisi, çocukların duygularını ve yaşadıklarını sorunları dışavurmalarına, çocuğun kendisini etkileyen durumlarla ilgili farkındalığının artmasına yardımcı olur.

Adana – Pozantı’da Oyun terapisinde çocuğun içsel dünyasında yaşadığı korku, öfke, kıskançlık yoğun duyguların, çatışmaların oyuncaklara ve oyuna aktarımı gerçekleşir.

Adana – Pozantı’da Oyun terapistinin en önemli işlevi çocuğun koşulsuz, olduğu gibi kabul edilerek, büyümesi ve gelişmesi için gerekli ortamı sağlamaktır. Oyun terapisinde çocukla kurulan terapötik ilişkinin niteliği, iyileşmeyi sağlamada önemli bir etkendir.

Adana – Pozantı’da Oyun terapisi, çocukların duygularını daha iyi tanımalarını ve anlamalarını, ihtiyaçlarının karşılanması için duygularını uygun yollarla ifade edebilmeyi, problem çözme becerilerinin gelişmesi, içsel çatışmalarını çözmeleri, davranışlarının sorumluluğunu almalarını sağlar.

Adana – Pozantı’da Oyun terapisi, 2-11 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilir. Çocuklar genellikle 2-2.5 yaşlarında sembolik oyun (-mış gibi oyunlar, örneğin evcilik, doktorculuk gibi) oynamaya başlarlar. Oyun terapisi de çocukların sembolik oyun oynamaya başlamasıyla birlikte uygulanabilir.

Adana – Pozantı – Oyun terapisi, çocuğun yaşadığı pek çok duygusal ve davranışsal problem için çözüm sunabilir. Özellikle kaygı, korku, aşırı çekingenlik, içe kapanıklık, saldırgan davranışlar, kardeş kıskançlığı, sosyal uyum sorunları, uyku, yemek ve tuvalet alışkanlığı sorunları, boşanma, evlat edinme, yas, kayıp ve travma süreci geçiren çocuklar için uygundur.

Terapinin uzunluğu çocuğun yaşadığı travmaya, bu travmayı ne zaman yaşadığına ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Genelde haftada bir olan seanslar 30-45 dakika arasında değişir. En kısa süren oyun terapisi ortalama 12 seans olarak bilinir.

 

Adana – Pozantı – Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?

Çocuklar iç dünyalarını oyun ve oyuncaklar aracılığıyla ortaya koyarlar. Çocuk merkezli oyun terapisinin amacı çocukların iç dünyalarını oyun yoluyla anlamak, duygu ve isteklerini oyun yoluyla açık bir şekilde ifade edebilecekleri güvenli bir ortam yaratmaktır. Çocuklar yaşadıkları deneyim ve duyguları açık bir şekilde ifade etme olanağı bulduğunda sağlıklı olarak gelişim gösterir ve kendi sorunlarını kendi yollarıyla çözebilme becerilerini geliştirirler. Bu anlamda terapistin görevi oyun yoluyla çocuğun duygusal süreçlerine eşlik etmektir.

Adana – Pozantı – Oyun terapisi için içerisinde oyun terapisine özgü oyuncakların ve malzemelerin bulunduğu çocuğun kendisini huzurlu ve güvende hissedeceği, ferah ve kullanışlı oyun odası olmalıdır. Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar çocukların ilgisini çekmeli ve gerçekliğe izin vermelidir.

Oyuncak kategorileri gerçek hayattan oyuncaklar, agresyonu çıkarmaya yardımcı olan oyuncaklar, yaratıcı ve duygu salınım için gerekli oyuncakların kullanılması gerekiyor.

Oyuncaklar, gelişim basamakları boyunca çocuğun hareketlerine düzen getiren zihinsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerinde yardımcı olan hayal gücünü ve yaratıcı yeteneklerini geliştiren tüm oyun malzemeleridir.

Yaşlara göre oyuncak tercihleri:

  • 0-1 Yaş: Sesli, ışıklı ve hareketli oyuncaklarla oynarlar.
  • 1-2 Yaş: İtmeli, çekmeli oyuncaklarla ve farklı boyutlardaki kutular ve şekillerle oynarlar.
  • 2-3 Yaş: Çevrelerinde yaşadıkları günlük oyunları dramatize etmeye başlarlar.
  • 3-4 Yaş: Sökülüp takılabilen veya bozulup yapılabilen oyuncaklarla oynarlar.
  • 4-6 Yaş: Açık hava oyunlarının yanı sıra masa başı faaliyetlerinden de büyük zevk alırlar.
  • 6 Yaş: Hayati oyunların ön planda olması nedeniyle evcilik, doktorculuk oynarlar.

Çocuğun okula başlamasıyla, becerilerini ortaya çıkaracak satranç, basketbol, bisiklet gibi oyunları

tercih ederler.

Adana – Pozantı – Oyun Terapisi Seans Ücretleri

Adana – Pozantı’da psikolog seans ücretlerine bakıldığında;

  • 2021 Adana – Pozantı Psikolog Ücretleri: 100 TL – 1000 TL
  • 2021 Adana – Pozantı Pedagog Fiyatları: 100 TL – 700 TL
  • 2021 Adana – Pozantı Adana Psikiyatri Ücretler:  250 TL – 1500 TL
  • Adana – Pozantı Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisi Ücretler: 200 TL – 800 TL

Görüldüğü üzere hemen hemen her bütçeye uygun seans ücretleri bulunmaktadır. Fakat alacağınız desteğin kalitesi, uzman tanınırlığı, almış olduğu eğitimler vs. gibi noktalar uzman tercihi yaparken özenle dikkat edilmesi gereken hususlardır. Psikolojik sağlığınız söz konusu olduğunda bu noktaları değerlendirerek seçim yapmak, sadece ücreti göz önüne alıp uygun fiyatı gözetmekten daha faydalı olacaktır.

Siz de Adana – Pozantı’da çocuğunuza Oyun Terapisi yöntemini kullanan bir psikolog ile iletişime geçmek isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

× Bizimle İletişime Geçin!