Adana – Çocuk Psikoloğu Nedir? Nasıl Olunur?
Adana – Ruh ve akıl sağlığıyla ilgileniyorsanız ve çocukların yanında olmaktan hoşlanıyorsanız, Adana bölgesinde çocuk psikoloğu olmak üzerine bir kariyer planı yapabilirsiniz. Ruh sağlığı sadece yetişkinler için yaygın bir endişe değildir. Aynı zamanda çoğu çocuk genellikle duygusal ve davranışsal zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Adana- bir çocuk psikoloğu olarak, çocuklara ve ergenlere günlük yaşamlarını etkileyen konularda yardımcı olabilirsiniz. Bu yazıda, Adana’ da çocuk psikoloğu nasıl olunur? sorusuna odaklanıyoruz.
Adana – Çocuk Psikoloğuna Neden Gidilir?
Adana bölgesinde çocuk psikologları, çocukların ve ergenlerin ruh sağlığı ihtiyaçlarını değerlendirir ve tedavi süreci başlatır. Çocukların aile geçişleri, boşanma, başka bir okula taşınma ve üzüntü gibi sosyal konularla başa çıkmalarına yardımcı olmak için destek olurlar. Adana bölgesinde bir çocuk psikoloğundan destek almak için başvuran çocuklar farklı nedenlerle gelirler.
En yaygın sebeplerden bazıları aşağıda listelenmiştir;
- Uyum sağlamada sorun
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
- Fobiler
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Otizm spektrum bozukluğu
Adana bölgesinde bir çocuk psikoloğu, genç bir hastanın sahip olabileceği karmaşık semptomları değerlendirir ve ardından en iyi teşhise varmak için çalışır.
Adana bölgesinde Çocuk psikoloğu olmak için üniversitelerin, Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık & Rehberlik (PDR) bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Buradan mezun olan uzmanlar psikoloji alanında yüksek lisans yaparak, çocuk psikolojisi alanında eğitimler alarak kendilerini bu alanda geliştirebilmektedirler. Çocuk psikoloğu olarak uzmanlaşmak isteyenler 4 yıllık lisans eğitiminden sonra Çocuk Psikolojisi ve Gelişimi alanında yüksek lisans yapabilmektedirler.
Çocuk psikoloğu olmak için okul ve eğitim psikolojisi, klinik ve gelişimsel psikoloji olmak üzere dört çocuk psikoloji alanından birine odaklanarak uzmanlaşmanız gerekmektedir.
Adana bölgesinde çocukların psikolojik sorunlarını tedavi etmek, çocuk psikoloğunun veya çocuk psikiyatristinin görev kapsamı içerisindedir. Adana’da Çocuk psikologları ya da pedagoglar çocuklara tıbbi ilaç yazamazlar. Bu durumun gerekliliği varsa ilaç yazabilecek tek alan çocuk psikiyatristleridir.
Adana – Pedagog Kimdir?
Çocukların psikolojik açıdan sağlıklı bir gelişim kaydedebilmesinde pedagogların önemi büyüktür. Çocukların ruhsal gelişimleri için düzenli olarak Adana bölgesinde bir pedagog ile görüşmek gerekir. Kelime anlamı bakımından pedagog eğitim bilimci veya eğitimci olarak adlandırılır. Bu doğrultuda bu işi yapanlar bir psikolog veya bir psikoloji uzmanı değillerdir. Daha doğru tanımla çocuk eğitimcileri olmaktadırlar.
Adana – Pedagog Ne İş Yapar?
Adana bölgesinde çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı olarak çeşitli yerlerde görev alan bu kişiler 0-12 yaş çocuklarının tüm gelişimlerini takip eder, eğitim hizmetlerine verdiği önem ile program yapar ve uygular. Çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanları üniversitelerin dört yıllık eğitim veren lisans bölümü mezunlarının uzmanları olarak bilinirler.
Çocuk gelişimi alanında profesyonelleşirler. Aileler çocuk gelişimi ve eğitimi alanında danışmanlık hizmeti almak için Adana bölgesindeki pedagoglar ile iletişime geçebilirler. Hastanelerde çocuk tedavi ve bakım bölümlerinde çocuğun ameliyata hazırlanması gibi aşamalarda çocuklara psikolojik destek sağlar. Hastanelerde bebek gelişimlerini takip eder. Doğum öncesinde ve sonrasında annelere bebeklerin bakımı ve gelişimi konusunda gerekli eğitimleri sunar.
Sadece normal gelişim gösteren çocuklar üzerinde değil engel durumu olan çocuklar üzerinde de gelişim takibi yapar. Adana bölgesinde Pedagog ne iş yapar konusuna ilişkin olarak kısaca bölüm mezunlarının 0-12 yaş çocuklarının gelişimleri hakkında uzmanlaşmış kişiler olduğundan bahsedilir.
Adana – Pedagog Nasıl Olunur?
Çocuk gelişimine ilgi duyan kişiler tarafından merak edilen Adana bölgesinde pedagog nasıl olunur konusuna ilişkin olarak ülkemizde bu alanda yeterli eğitim alabilmek için tek bir bölüm olmadığından söz etmek gerekir. Yıllar öncesinde kapatılan bu bölüm artık mezunlarını Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden vermeye başladı.
Ancak bu alanda uzmanlaşmak için rehberlik bölümü yeterli olamıyor. Dolayısıyla bölüm mezunları alanında yetkinlik kazanmak adına mezunlar psikoloji eğitiminin yanı sıra gelişim ve eğitim alanında da yeterlilik kazanmalıdırlar. Veya bu alanların birinden mezun olanlar yüksek lisans yapmalıdırlar.