SİGMUND FREUD’UN PENCERESİ

sigmund freud kimdir 2 - SİGMUND FREUD’UN PENCERESİ

Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar için Freud’un hayatı ve çalışmaları heyecan vericiolduğunu söyleyerek makaleme başlamak istiyorum.Sigmund Freud, 6 Mayıs 1856’da bugün Çek Cumhuriyeti sınırları içerisinde doğdu. Sekizçocuklu Yahudi bir ailenin ilk çocuğu olan Freud’un bu dönemi fakirlik ve zorluklarlageçmiştir.

Gerçek ününe kavuştuğu Viyana’ya o dört yaşında iken taşındı. Zorlu yaşantısıburada da peşini bırakmayan Freud Yahudi düşmanlılarına maruz kaldı. Bu zorlu yaşantısınıve aile yapısını bilmek kuramını anlamak noktasında da oldukça önemli olacaktır. Bunlardışında tüm eğitim hayatı boyunca başarılı bir öğrenci olan Freud Fransızca, İngilizce,Latince, İspanyolca gibi birçok dil bilmekteydi. 1881 yılında Viyana Üniversitesinden tıp diploması ile mezun oldu.

Sigmund Freud psikolojinin babası olarak bilinen ama aslında bahsi geçtiği gibi tıp diploması ile mezun olmuş, psikolojinin temel taşı niteliğinde biridir. Ona bu ününü Psikanaliz adını verdiği kuramı kazandırmıştır. Aynı zamanda aynı isimle kendine özgü bir terapi yaklaşımı da bulunmaktadır. Tabi bu büyük ünü ve birçok çalışmaya sahip oluşuyla beraber bir çok eleştiriye de maruz kalmıştır.

Freud’un eleştiri aldığı en önemli noktaların başında sahip olduğu kuramında cinselliğin üzerinde fazla odaklanmasıdır. Bunun dışında kuramında hipnoz ve rüyaların yorumlanmasına yönelik çalışmaları ise onun kuramını oluştururken
izlediği yöntemlerin dolayısı ile de kuramının bilimsel olmadığına yönelik eleştirilmesine sebep olmuştur. Her ne kadar bu tarz eleştiriler alsa da bu onun insan davranışlarını anlama noktasında dünyanın takip ettiği bir kuramcı olduğu gerçekliğini değiştiremez.

PSİKOSEKSÜEL GELİŞİM DÖNEMLERİ

Freud’un psikanalitik gelişim kuramında iki temel nokta vardır. Birinci nokta erken çocukluk dediğimiz beş yaşına kadar olan dönemin yetişkinlik yaşantısını ve kişiliğini şekillendirmekteki önemini vurgulayan genetik yaklaşımıdır. İkinci önemli nokta ise bireyin belirli bir miktarda olsa da cinsel enerji (libido) ile dünyaya geldiği üzerinedir. Freud’un tanımladığı gelişim dönemlerini özetlemek gerekirse:

FreudunPsikoseksuelGelisimKurami - SİGMUND FREUD’UN PENCERESİ

Oral Dönem (0-18 ay): Haz kaynağı ağız bölgesinde odaklanır. Yani bebek için haz kaynağı organı ağız ve çevresidir. Dönem ikiye ayrılır oral edilgen dönem dişler çıkmadan önce emme ve yutmanın temel haz olduğu, ikincisi oral agresif dişlerin çıkmasıyla çiğneme ve ısırmanın temel haz olduğu dönem. Bu dönemde kurulan ilk ilişki, ilk sevgi nesnesi, açlığını gideren anne ile kurulan ilişki diğer insanlarla olan ilişkiler ve güven bağını etkileyeceğinden çok önemlidir.

Anal Dönem (1,5-3 yaş): Haz kaynağı anüs ve çevresidir. Fiziksel gelişimi sonucu anüs kaslarını kullanmaya başlayan çocuk dışkısını tutup bırakmaktan haz alır. Tuvalet eğitimi ve öz denetim bu dönemin gelişimsel görevleridir.

Fallik Dönem (3-6 yaş): Haz kaynağı genital organlardır. Bu dönemde çocukların genital organlara ilgili olduğu görülür. Bu dönemde aynı cinsteki ebeveynleri ile özdeşim kurarlar.

 

Latant (Gizil) Dönem (6-12 yaş): Ergenliğe kadar süren bu dönemde herhangi bir ilgi odağı organ yoktur bu yüzden bu isimle anılır. Bu dönem çocuk için sosyal ilişkileri geliştirdiği dönemdir.

Genital Dönem (ergenlik ve sonrası): Bu dönemde de fallik dönemde olduğu gibi ilgi odağı genital organlardır. Her iki cinsiyet için de olgun ve üretken cinselliğin başladığı dönemdir. Bu dönem karşı cinsle olan ilişkilerin kurulduğu dönemdir.

Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar çocuk seanslarında gelişim dönemlerini göz önünde bulundururlar.

 

Psikolojik Danışman
Ayşe Aycan Uslu

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!