ÇOCUĞUM DERS ÇALIŞSIN DİYORSANIZ..

Çocuğunuz Ders Çalışmıyorsa Neler Yapmalısınız?

DERS ÇALIŞMA

Çocuklarımızda sorumluluk duygusunun gelişmesini nasıl sağlarız? Çocuklarımızın ders çalışmasını nasıl sağlarız ?

Günümüz ailelerinin en büyük sorunlarından bir tanesi çocuklarının ders çalışmamasıdır. Bu sorun özellikle çocukların sınava gireceği dönemde daha yoğun yaşanmaktadır. Öncelikle bu sorunun 8 ve 12.sınıfta çözüleceğinin özellikle de kendiliğinden çözülmesini beklemek yapılan doğru değildir.  Şimdi bu sorunun çözümü için neler yapılması gerektiği üzerinde duralım.

Çocuklarınız bebeklikten itibaren anne babalarının davranışlarının, sözlerinin ve tutumlarının doğru olduğunu düşünürler ve onları taklit etmeye çalışırlar. Matematikte bir problem çözümünün başında yaptığınız yanlış nedeniyle doğru sonuca ulaşmanız mümkün değildir. Aynı şekilde de çocuk yetiştirirken küçüklüğünden itibaren yaptığınız hatalar ilerki yıllarda sorumsuzluk, tembellik, içe kapanıklık, özgüven eksikliği…olarak geri dönecektir.

  • Çocuğunuzun kendi başına çözebileceği sorunları çözmeyi bırakmalısınız. Çocuğunuz yaşına uygun yapabileceği şeyleri kendisi yapmayı öğrenmelidir. Yemek yemeyi 2 yaşında, ayakkabı giymeyi 4 yaşında, , diş fırçalamayı 5 yaşında, yatağını toplamayı 7 yaşında,…..gibi yaşına uygun olacak şekilde özbakım becerilerini kendisi yapmayı öğrenmelidir.
  • Çocuğunuzun yaşına uygun olacak ve seveceği işlerde sorumluluklar vermelisiniz. Ödüllerle cazip hale getirebilirsiniz. 4 yaşındaki çocuğunuz ışık /musluk sorumlusu olarak gereksiz ışıkları/muslukları kapatabilir, 7 yaşında bakkal /market sorumlusu bakkaldan /marketten ekmek alabilir. Ev temizliğine, sofranın hazırlanmasına yardım edebilirler. Aileler, bu sorumluluklar konusunda “yeter ki ders çalışsın başka bir şey istemiyorum” deyip çocuklarına sorumluluk vermede isteksiz davranıyorlar. Ancak bu durum çocukta sorumluluk duygusunun gelişmesine zarar veriyor. Sorumluluk duygusu gelişmeyen bir çocuğun / gencin kendi başına ders çalışması mümkün değildir.
  • Çocuğunuzun iradesini elinden alacak şekilde (özellikle de gençlik döneminde ) onlar hakkında karar almayın. Onlar adına düşünüp karar vermeniz bir süre sonra çocuğu nasıl olsa benim yerime düşünen, benim yerime sorunları çözen birileri var deyip sorumsuzluğa itebileceği gibi çocuğun, kendi adına karar alıp uygulayan kişilere karşı kendisine saygı duyulmamasından dolayı öfke ve nefret duyguları da gelişebilir. Bu durumdaki çocuklarda ve gençlerde özgüven eksikliği / içe kapanıklık / sinirlilik / kendini ifade edememe / hayattan beklentinin kalmaması / motivasyonsuzluk …gibi sorunlar görülmektedir.
  • Özellikle de gençlik dönemindeki çocuklara kendileri ile ilgili konularda söz hakkı verilmesi, aileyi ilgilendiren konularda fikrinin alınması önemlidir.  Bu şekilde çocuğunuz kendini aile içinde önemli bir birey olarak görecek, alınan kararlara uyması daha kolay olacak ve evle ilgili sorumluluklarını yerine getirmesi daha iyi olacaktır. 5 yıl sonra bir önemi olmayacak kararlarda bırakın çocuğunuzun istediği olsun. Örneğin anne baba olarak beğenmediğiniz bir kazağı almak istiyorsa bırakın alsın.
  • Çocuklarınızı özellikle 3. Şahıslar yanında (amca, dayı, hala, dede, nineler gibi en yakın akrabalar da dahildir.) kesinlikle kötülemeyin, eleştirmeyin, yargılamayın, ceza vermeyin, kızmayın. Bu durum çocuğunuzda değersizlik duygusunu artıracak, herkesin kendisine kızma hakkının olduğunu bilinçaltına yerleşmesine neden olacaktır.
  • Çocuklarınızın hayatı öğrenmesi açısından çocuklarınızın yaşına uygun olacak şekilde bir yakınınızın veya kendi işinizde yazın bir aylığına mesai saatleri çok yoğun olmayacak şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Burada çocuğun bir miktar da harçlık kazanması emeğinin karşılığını alması; hayatın zorluklarını ve para kazanmanın kolay olmadığını öğrenmesi açısından önemlidir.  Bu şekilde kendi yaşıtları dışındaki insanlarla iletişim kurmayı öğrenecekleri gibi hayatı öğrenmeleri açısından da bir fırsat olacaktır.
  • Çocuklarınızla beraber küçük yaşlarından itibaren beraber kitap okumalısınız. Yaşları küçükken anne baba olarak siz onlara okuyun. Okumayı öğrendikten sonra ailece beraber okuma saatiniz olabilir. Ailece yapacağınız bu aktivite çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandıracağı gibi çocuğunuzun ders çalışma alışkanlığını kazanmasına da katkısı olacaktır.
  • Çocuğunuzun öğrenme tipini öğrenmeniz, çocuğunuzu motive eden şeyleri kullanmanız ders çalışmayı sevmesinde dolayısıyla ders çalışma alışkanlığı edinmesinde yardımcı olacaktır.
  • Çocuğa soru sorulduğunda, soruları çocuk adına cevaplamaktan vazgeçin. Misafirlikte çocuğa örneğin bir şey içmek isteyip istemediği sorulduğunda bırakın çocuğunuz cevaplasın. Onun yerine “Hiçbir şey istemez teyzesi,”  demeyin. Bırakın çocuğunuz kendi seçimlerini yapmayı öğrensin.
  • Çocuğunuz büyümüş ergenliğe girmiş veya genç olmuşsa sorumluluk duygusu yoksa ve ders çalışma alışkanlığı kazanmamışsa geç mi kalınmıştır? Tabii ki hayır. Ancak çocukken kolaylıkla kazandırabileceğiniz alışkanlıklar için daha fazla çaba sarf etmek zorundasınız. Daha sabırlı olmak zorundasınız.

 

Eğer çocuğunuz bütün bu gayretlerinize rağmen istediğiniz gibi sorumluluk duygusu gelişmemişse veya ders çalışma konusunda direnç gösteriyorsa bir uzmandan destek almanızda yarar vardır.

 

AİLE DANIŞMANI ÖMER ŞENGÜL

Randevu için lütfen arayınız

0322 402 09 09

0530 832 14 81

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!