Ergenlik dönemindeki bireyler diğer gelişim dönemlerindeki bireylere oranla daha meraklıdırlar. Bu sebeple ergenler; yeni keşfettikleri becerilerinin, yeteneklerinin ve sosyal ortamların sınırlarını sürekli araştırma peşindedirler.
Deneyim yaşama arzusu ve risk alma davranışları bu yaş grubunun en belirgin özelliklerinden biridir. Daha sonraki yaşlar için temel kaynak oluştururlar. Ergenler arasında, yeni rolleri ve davranışları deneyememe ve karşılaşılan risklerden kaçınmak aşırı düzeyde kısıtlamayı işaret edebilir. Aynı zamanda ergende büyümeyi, yaşa uygun bağımsızlaşmayı ve kimlik problemleri ile baş etmeyi engelleyebilir. Ergene uygun sınırların konulması çocuk-ergen terapisti ve ebeveynlerin ortak çalışması ile sağlıklı olarak yapılabilir.
Ergenler genellikle resmin bütününe bakmazlar sadece bir bölümüne odaklanırlar. Muhakemelerini kullanmayan ergenlerde risk almak, bir dizi küçük ve dozu giderek artan adımlardan oluşur. Bu nedenle, makul ve normal davranış temelinden ne kadar uzaklaştıklarını fark etme becerisini gösteremezler.
Ergenler genellikle, gereksiz risk alırlar ve sonuçlarına katlanmaktan kaçarlar. Kendilerine bir tür dokunulmazlık sunulduğunu veya yetişkinlerin riski ya da riskli durumu çok abarttıklarını düşünürler. Ergenler var olan durumların negatif yönlerini görme konusunda sınırlı düşüncelere sahiptirler. Ergenlerin gözünden diğer tüm yetişkinler demode ve kendilerini anlamaktan çok uzaktırlar.
Ergenlere riskli davranışlarda bulunma konusunda, riskin büyüğü küçüğü olmadığı anlatılmalıdır. Olabildiğince sabırlı olunmalıdır ve düşüncelerinizin belirli bir temelde birleştiği düşüncesi uyandırılmalıdır. Ergenler, durumlarla ilgili daha gerçekçi olabildiklerinde, o anın heyecanına kapılmadıklarında ya da sürekli onaylarına ihtiyaç duydukları akranları ile kuşatılmadıklarında ebeveynleri daha rahat anlayabileceklerdir.
Ergenlerin risk alma davranışları ile ilgili terapi seanslarında ergenin risk alma boyutları tam olarak belirlendikten sonra ergenin de izni ile ebeveynler sürece dahil edilebilir.
Unutmamak gerekir ki her yetişkin bir zamanlar ergendi ve ergenlik bunalımlarını en az kendi çocukları ve kendi ebeveynleri kadar yaşadılar. Her birey biricik ve özeldir, her bireyin gelişim hızı farklıdır fakat gelişim aşamaları aynıdır. Bu sebeple farklı yoğunlukta, farklı hızda olsa bile ergenlik herkesin başından geçmiş ve geçecek olan bir gelişim evresidir. Önemli olan her gelişim evresinde mutlu olacak ayrıntıları yakalayabilmektir.
Ergen Psikologuna mı İhtiyacınız var, Hemen Arayın.
Çocuk Ergen Terapisti/Aile Danışmanı
Randevu İçin: 0322 402 09 09